ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ


ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η αορτική βαλβίδα είναι η βαλβίδα "εξόδου" της καρδιάς, από όπου το αίμα προωθείται από τις καρδιακές κοιλότητες προς την αορτή και όλο το σώμα.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι συνήθως νόσος της τρίτης ηλικίας. Προκαλείται από σκλήρυνση της βαλβίδας λόγω της επικάθισης ασβεστίου, με αποτέλεσμα η βαλβίδα να ανοίγει όλο και πιο δύσκολα και να απαιτεί όλο και περισσότερη ‘δύναμη’ από τον καρδιακό μυ για να λειτουργήσει. Εκτός από την ηλικία, άλλες αιτίες στένωσης της αορτικής βαλβίδας αποτελούν η ρευματική νόσος και συγγενείς διαταραχές.

Συνήθη συμπτώματα της αορτικής στένωσης αποτελούν ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και η συγκοπή. Μεγάλος αριθμός ασθενών, όμως, μπορεί να μην έχει και καθόλου συμπτώματα. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) καρδιάς.


ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η αορτική βαλβίδα είναι η βαλβίδα ‘εξόδου’ της καρδιάς, από όπου το αίμα προωθείται από τις καρδιακές κοιλότητες προς την αορτή και όλο το σώμα.

Κατά την ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας, η αορτική βαλβίδα δεν ‘κλείνει’ επαρκώς με αποτέλεσμα να διαφεύγει αίμα προς τα πίσω, δηλαδή προς τις καρδιακές κοιλότητες αντί να προωθείται προς τα εμπρός, δηλαδή προς την αορτή. Αιτίες ανεπάρκειας αορτικής βαλβίδας αποτελούν η αρτηριακή υπέρταση, οι διαταραχές της αορτής, οι ενδοκαρδίτιδες, οι συγγενείς διαταραχές, η ρευματική νόσος, νόσοι του συνδετικού ιστού, αυτοάνοσες νόσοι κ.α. Συνηθέστερο σύμπτωμα της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας είναι η δύσπνοια, ενώ συχνά ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια δεν έχουν συμπτώματα. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) καρδιάς.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η στένωση και η ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας αποτελούν ενδείξεις για την αντικατάστασή της. Αυτή η επέμβαση γίνεται συμβατικά, με μέση στερνοτομή, τοποθέτηση του ασθενούς στο μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας και στη συνέχεια αφαίρεση της φυσικής βαλβίδας και η αντικατάστασή της με μια προσθετική βαλβίδα με τη βοήθεια ραμμάτων.

Εκτός από το συμβατικό τρόπο, η ομάδα μας εφαρμόζει και τις πλέον προηγμένες τεχνικές όσον αφορά την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Παράλληλα είμαστε από τις λίγες ομάδες με ειδίκευση στις βαλβιδοπλαστικές αορτικής βαλβίδας.

Αντικατάσταση με βαλβίδες ταχείας έκπτυξης

Η νέα αυτή γενιά βαλβίδων μας επιτρέπει την ταχύτερη αντικατάσταση, αφού οι βαλβίδες αυτές στερεώνονται χωρίς τη βοήθεια ραμμάτων αλλά μέσω ενός ειδικού μεταλλικού πλαισίου. Έτσι σε επιλεγμένες περιπτώσεις βοηθούν στο μειωμένο χειρουργικό χρόνο (κάτω από 2 ώρες) καθώς και στην αντιμετώπιση πιο περίπλοκων περιστατικών. Οι βαλβίδες ταχείας έκπτυξης είναι αποκλειστικά βιολογικές, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από στένωση.

Πλεονεκτήματα:

 • Μικρότερη διάρκεια επέμβασης
 • Ταχύτερη κινητοποίηση
Αντικατάσταση με μικρή τομή

Κατά την επέμβαση αυτή η αορτική βαλβίδα αντικαθίσταται με τη χρήση μικρής τομής μεγέθους περίπου 6 - 7 εκατοστών. Το στέρνο έτσι δεν ανοίγεται ολόκληρο, με αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι μειωμένος και η ανάρρωση ταχύτερη. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να τοποθετηθούν τόσο μηχανικές (μεταλλικές) όσο και βιολογικές προσθετικές βαλβίδες.

Πλεονεκτήματα:

 • Ταχύτερη επούλωση στέρνου
 • Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
Βαλβιδοπλαστική αορτικής βαλβίδας

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αορτική βαλβίδα μπορεί να ‘επισκευαστεί’ και όχι να αντικατασταθεί. Παραδείγματα αποτελούν νεότεροι ασθενείς με συγγενείς διαταραχές της αορτικής βαλβίδας. Στην περίπτωση αυτή, ιδανικότερη επέμβαση είναι η βαλβιδοπλαστικη της αορτικής βαλβίδας. Κατά την επέμβαση αυτή, η φυσική βαλβίδα επισκευάζεται, έτσι δεν χρειάζεται καμία χρήση προσθετικού υλικού και δεν απαιτείται η χρήση αντιπηκτικών. Επιπλέον, η φυσική βαλβίδα δεν ‘φθείρεται΄ όπως οι βιολογικές.

Πλεονεκτήματα:

 • Αποφυγή χρήσης προσθετικής βαλβίδας
 • Αποφυγή αντιπηκτικών
 • Διατήρηση φυσικής βαλβίδας που δεν φθείρεται όπως οι βιολογικές
 • Μεγαλύτερη προστασία από ενδοκαρδίτιδες, θρομβοεμβολές
Εμφύτευση βαλβίδων μέσω καθετήρα (TAVI/TAVR)

Σε συνεργασία με ομάδα καρδιολόγων αναλαμβάνουμε τοποθέτηση διαδερμικών βαλβίδων αορτής (TAVI/TAVR). Οι βαλβίδες αυτές είναι αποκλειστικά βιολογικές και εμφυτεύονται στη θέση της φυσικής αορτικής βαλβίδας σε ασθενείς που παρουσιάζουν στένωση, χωρίς τη χρήση μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας και με μικρές ή καθόλου τομές. Η τεχνική αυτή αφορά κυρίως ασθενείς υψηλότερου χειρουργικού κινδύνου ενώ χρειάζεται να πληρούνται και συγκεκριμένα κριτήρια.

Πλεονεκτήματα:

 • Ιδανική για ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου
 • Μικρό χειρουργικό τραύμα
 • Χωρίς χρήση μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
Βιολογική ή μηχανική (‘μεταλλική’) προσθετική βαλβίδα;

Οι μηχανικές βαλβίδες είναι φτιαγμένες από ειδικά κράματα. Είναι σχεδιασμένες να μην αλλοιώνονται με το χρόνο. Απαιτούν όμως τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων εφ’όρου ζωής. Επομένως υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος αιμορραγιών συγκριτικά με τις βιολογικές βαλβίδες.

Οι βιολογικές βαλβίδες είναι φτιαγμένες από ειδικά επεξεργασμένο ιστό βοδιού ή χοίρου. Δεν προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό και έχουν μειωμένο κίνδυνο αιμορραγιών αφού δεν χρειάζεται μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή. Μειονέκτημά τους είναι το γεγονός ότι αλλοιώνονται μετά από 15-20 έτη οπότε και μπορεί να χρειαστούν αλλαγή.

Είμαστε από τις πρωτοπόρες ομάδες στην Ευρώπη με εμπειρία στην εμφύτευση βιολογικών βαλβίδων τελευταίας γενιάς, που αναμένεται να έχουν ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις συνήθεις βιοπροσθετικές. Επίσης είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διευκολύνουν, αν χρειαστέι, μελλοντικές διακαθετηριακές παρεμβάσεις.

Ιατρικο Κεντρο Αμαρουσιου

Κηφισιάς 56 και Δελφών Μαρούσι ΤΚ 15125, Κτήριο Βωβός, 3ος όροφος γραφείο 311

Ιατρικο Διαβαλκανικο Θεσσαλονικης

Ασκληπίου 10 Θεσσαλονίκη ΤΚ55535, 1ος όροφος

Πληροφοριες - ραντεβου

6995888777
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SOCIAL

© 2016 - 2019 Ρουμπελάκης Απόστολος | All Rights Reserved. | Πολιτική Απορρήτου
Κατασκευή Ιστοσελίδας - Φιλοξενία Ιστοσελίδας Dazzlink.