ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Η Στεφανιαία Νόσος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο. Οφείλεται στην αθηροσκλήρωση των αρτηριών (γνωστές και ως στεφανιαίες αρτηρίες) που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ. Κατά την αθηροσκλήρωση δημιουργούνται πλάκες στο εσωτερικό των αρτηριών που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακή μείωση της ροής αίματος ή και ξαφνική απόφραξη.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι ο καρδιακός μυς να μην λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα αίματος και οξυγόνου και να προκαλούνται συμπτώματα που ποικίλουν όπως αίσθημα δυσφορίας, πόνου ή και σφιξίματος στο στήθος (στηθάγχη). Αν ο μυς δεν επαναιματωθεί τότε θα προκληθεί έμφραγμα, δηλαδή τμήματά του θα υποστούν μόνιμη βλάβη.

Παράγοντες κινδύνου για τη Στεφανιαία Νόσο αποτελούν οι δυσλιπιδαιμίες (χοληστερίνη), η αρτηριακή υπέρταση (πίεση), ο σακχαρώδης διαβήτης (σάκχαρο), το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία, το φύλο καθώς και η γονιδιακή προδιάθεση. Η διάγνωση γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως και στεφανιογραφία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ - ΑΟΡΤΟΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ (BYPASS)

Οι επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, γνωστές και ως επεμβάσεις μπάι-πας (CABG) αποτελούν την χειρουργική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου. Σκοπός της επέμβασης είναι η παράκαμψη της στένωσης της στεφανιαίας αρτηρίας με τη βοήθεια ενός μοσχεύματος. Με τον τρόπο αυτό, επανέρχεται η αιμάτωση στον καρδιακό μυ αφού το μόσχευμα παρέχει αιμάτωση περιφερικά από το σημείο της στένωσης όπως φαίνεται στο σχήμα:

Η ομάδα μας πραγματοποιεί τις επεμβάσεις αυτές με τις πλέον προηγμένες τεχνικές και την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση του ασθενούς.

Είμαστε από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που μπορούν να προσφέρουν ρομποτικά υποβοηθούμενο bypass με μικρές τομές και χωρίς τη χρήση μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας (off-pump) σε επιλεγμένα περιστατικά. Κατά την επέμβαση αυτή, μέσω τριών μικρών τομών στο θώρακα και χωρίς στερνοτομή πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ρομπότ DaVinci παρασκευή της έσω μαστικής αρτηρίας στην πιο σημαντική στεφανιαία αρτηρία της καρδιάς, τον πρόσθιο κατιόντα κλάδο. Δεν χρησιμοποιείται μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας αφού η αναστόμωση γίνεται με πάλλουσα καρδιά. Η όλη επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου 2 ώρες ενώ ο ασθενής παραμένει στην μονάδα εντατικής θεραπείας για λίγες μόνο ώρες, με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και άμεση κινητοποίηση.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ακόμα και νόσο πολλαπλών αγγείων με υβριδικές τεχνικές. Ο ασθενής λαμβάνει σαν μόσχευμα μαστική αρτηρία στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο της αριστερής μαστικής με τη χρήση ρομπότ όπως περιγράφεται πιο πάνω. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια επεμβατικών καρδιολόγων που συνεργαζόμαστε, πραγματοποιείται τοποθέτηση stent στις στενώσεις τον υπόλοιπων στεφανιαίων αγγείων. Οι προηγμένες αυτές τεχνικές εφαρμόζονται σε ελάχιστα κέντρα στον κόσμο, ενώ τα αποτελέσματά τους σε μελέτες είναι εφάμιλλα του συμβατικού bypass, μειώνοντας σημαντικά το χειρουργικό τραύμα.

Πλεονεκτήματα:

 • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
 • Ταχύτερη κινητοποίηση
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Χωρίς χρήση μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας

 

Είναι γνωστό από μεγάλες μελέτες ότι τα καλύτερης ποιότητας μοσχεύματα είναι τα αρτηριακά και μάλιστα οι έσω μαστικές αρτηρίες. Η ομάδα μας χρησιμοποιεί σχεδόν πάντοτε και τις δύο έσω μαστικές αρτηρίες και με αυτές φτιάχνει κυκλώματα που επαναιματώνουν σχεδόν το σύνολο του καρδιακού μυός. Κατά την παρασκευή των μαστικών αρτηριών δίδεται πάντα η δέουσα προσοχή να αποφευχθεί διαταραχή της αιμάτωσης του στέρνου.

Πλεονεκτήματα:

 • Βέλτιστη απόδοση μοσχευμάτων
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μοσχευμάτων
 • Μικρότερος κίνδυνος επαναστένωσης του μοσχεύματος

Είμαστε από τις ελάχιστες ομάδες στην Ευρώπη όπου σε ασθενείς που απαιτείται η χρήση φλεβικού μοσχεύματος από το πόδι, αποφεύγουμε τη χρήση μεγάλων τομών κατά μήκος του ποδιού. Με τη χρήση 2-3 τομών του 1 εκ. η σαφηνής φλέβα παρασκευάζεται και αφαιρείται ενδοσκοπικά, με τη χρήση κάμερας. Έτσι ο πόνος είναι ελάχιστος μετεγχειρητικά, η επούλωση του τραύματος ταχύτερη, η κινητοποίηση ευκολότερη και το αισθητικό αποτέλεσμα άριστο.

Πλεονεκτήματα:

 • Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
 • Ταχύτερη κινητοποίηση
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
6995888777