Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την ανάρρωση των ασθενών.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι καρδιακές παθήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόληψη και φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται κάποιου είδους παρέμβαση, που συχνά είναι η καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση. Η κλασική τομή της καρδιοχειρουργικής, η μέση στερνοτομή, αν και χρησιμοποιείται ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά τραυματική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση και στην ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα.

 

Εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Σήμερα ο σύγχρονος καρδιοχειρουργός και επεμβατικός καρδιολόγος έχει στη διάθεσή του τρισδιάστατα ενδοσκόπια, ρομποτικά συστήματα, εξειδικευμένα εργαλεία, διακαθετηριακές προσπελάσεις και σύγχρονες υβριδικές αίθουσες. Η χρήση αυτών των εργαλείων αποσκοπεί στην εξατομικευμένη προσέγγιση των καρδιακών παθήσεων με σκοπό το άριστο αποτέλεσμα, τη μεγαλύτερη ασφάλεια, τις λιγότερες επιπλοκές, τον ελάχιστο πόνο, τη μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και τη γρηγορότερη επάνοδο στη δραστηριότητα και στη φυσιολογική ζωή.

 

Σύγχρονες τεχνικές

Έτσι, οι επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω μικρής τομής 6-7 εκ. ή τελείως διαδερμικά για ασθενείς γηραιότερους ή υψηλού κινδύνου (επέμβαση tavi). Οι επιδιορθώσεις μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας γίνονται ως επί το πλείστον ενδοσκοπικά, με μικρή τομή 5-6 εκ. στο δεξί πλάγιο θωρακικό τοίχωμα και χρήση κάμερας ή ρομποτικών συστημάτων. Τα ανευρύσματα της ανιούσας θωρακικής αορτής μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν με μίνι μέση τομή. Οι επεμβάσεις αφαίρεσης ενδοκαρδιακών όγκων ή μεσοκολπικών επικοινωνιών πραγματοποιούνται ενδοσκοπικά με μικρή τομή 5-6 εκ. στο δεξί πλάγιο θωρακικό τοίχωμα. Τέλος, οι επεμβάσεις στα στεφανιαία αγγεία (γνωστές και ως επεμβάσεις bypass) μπορούν να αντιμετωπιστούν με μικρή τομή 6-7 εκ. στο αριστερό πλάγιο θωρακικό τοίχωμα με χρήση ειδικών εργαλείων, ενδοσκοπίων ή ρομποτικών συστημάτων. Παράλληλα, οι σύγχρονες υβριδικές χειρουργικές αίθουσες βοηθούν στην απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ καρδιοχειρουργών, καρδιολόγων και αγγειοχειρουργών κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πληρέστερη αντιμετώπιση ακόμα και των πιο περιπεπλεγμένων περιστατικών με όσο το δυνατό μικρότερο τραύμα και καταπόνηση του ασθενούς.

Ολιστική προσέγγιση

Η παραπάνω μοντέρνα προσέγγιση στις επεμβάσεις καρδιακών παθήσεων απαιτεί εξειδίκευση, ολιστική προσέγγιση του καρδιακού προβλήματος, συνεχή ενημέρωση για όλες τις νεότερες εξελίξεις, όλα τα σύγχρονα μέσα και, φυσικά, άριστο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό σε επίπεδο νοσοκομείου. Μετά από πολυετή εργασία στο εξωτερικό και εξειδίκευση σε κέντρα ενδοσκοπικής και ρομποτικής καρδιοχειρουργικής ανέλαβα διευθυντής της Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου οργάνωσα και ξεκίνησα το πρόγραμμα ενδοσκοπικής και ρομποτικής καρδιοχειρουργικής. Η επιτυχία του προγράμματος ήταν τέτοια που την τελευταία τριετία πραγματοποιούνται κατά πλειοψηφία επεμβάσεις βαλβίδων αορτής, μιτροειδούς και τριγλώχινας, καθώς και αντιμετώπιση καρδιακών όγκων και μεσοκολπικών επικοινωνιών με ενδοσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Σκοπός μας είναι να επεκταθεί η χρήση των τεχνικών αυτών και στην πλειοψηφία των επεμβάσεων bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη). Έτσι, θέλω να παραμείνω πιστός στο όραμά μου, που είναι να προσφέρω τις νεότερες, ασφαλέστερες, πιο ανώδυνες και με άριστα αποτελέσματα καρδιοχειρουργικές προσεγγίσεις στους ασθενείς μου.

9ο συμπόσιο Ομάδων Εργασίας Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή το 9ο Συμπόσιο ομάδων εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων στο Ηράκλειο. Εκεί μιλήσαμε για τις σύγχρονες εφαρμογές της ρομποτικής καρδιοχειρουργικής.

31o Πανευρωπαικό καρδιοχειρουργικό Συνέδριο

Ετοιμαζόμαστε για το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό καρδιοχειρουργικό συνέδριο, το EACTS 2017 στη Βιέννη. Είναι ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση για συμμετοχή στο προεδρείο ως μέλος του panel σε δύο συνεδρίες που αφορούν τη χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας. Παράλληλα, συμμετέχουμε με 2 εργασίες που αφορούν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Eξελίξεις της καρδιοχειρουργικής που είναι διαθέσιμες από σήμερα

Στην εκπομπή “Τώρα…ό,τι συμβαίνει” με τη Φαίη Μαυραγάνη συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις τις καρδιοχειρουργικής που είναι διαθέσιμες από σήμερα!

Νεότερα δεδομένα στην καρδιοχειρουργική με ταχύτερη αποθεραπεία του ασθενούς: Ο Απόστολος Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ειδικός Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μιλά στο E Tv για τη σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου, καθώς και για την εξέλιξη & τα πλεονεκτήματα των καρδιοχειρουργικών τεχνικών τα τελευταία χρόνια.

Aντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας λόγω στένωσης ή ανεπάρκειας

Choose your medicine.

Όταν απαιτείται αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας λόγω στένωσης ή ανεπάρκειας, οι επιλογές είναι πολλές και είμαστε σε θέση να τις προσφέρουμε όλες. Έτσι διαλέγουμε την καταλληλότερη κατά περίπτωση, πάντα σε συνεργασία με τους καρδιολόγους και σεβόμενοι τις επιθυμίες του ασθενούς, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη.

Kοινή καρδιο – και αγγειοχειρουργική επέμβαση σε ασθενή με στένωση ισθμού της αορτής

Οι συνεργασίες είναι η ραχοκοκκαλιά της εξέλιξης στην Ιατρική.

Δύο ομαδές, μια αγγειοχειρουργική και μια καρδιοχειρουργική, με τη συμβολή κάρδιοαναισθησιολόγου, καρδιολόγου και όλου του νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού έδωσε την πιο σύγχρονη λύση σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα: Σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, ανεύρυσμα ανιούσης αορτής και επαναστένωση ισθμού αορτής σε ήδη χειρουργημένο στο παρελθόν ασθενή.

100% επιτυχία στις βαλβιδοπλαστικές μιτροειδούς βαλβίδας και για το 2020!

Μετά τη βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς βαλβίδας, κρατάμε τη φυσική μας βαλβίδα επισκευασμένη, αντί να την αλλάζουμε με μια προσθετική.

Τα οφέλη της βαλβιδοπλαστικής αντί για την αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας είναι τόσα πολλά που πλέον η αντικατάσταση θεωρείται ακρωτηριαστική επέμβαση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι δεν απαιτούνται αντιπηκτικά, ο κίνδυνος θρομβώσεων, αιμορραγιών και ενδοκαρδίτιδας είναι ελάχιστος ως μηδενικός και η καρδιά έχει μια πιο φυσιολογική λειτουργία χωρίς την παρουσία μιας ξένης βαλβίδας στο εσωτερικό της.

Ρομποτικό Υβριδικό Μπαϊ Πας

Κατά τη φετινή χρονιά έγιναν πολλά αξιόλογα περιστατικά που μας έβαλαν στην αιχμή του δώρατος της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. Ένα από αυτά ήταν η υβριδική επέμβαση bypass.

Ο ασθενής είχε ανάγκη για επαναιμάτωση σε 2 αγγεία της καρδιάς. Αντί για ένα συμβατικό διπλό ‘μπαιπάς’, πραγματοποιήθηκε ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση bypass της αριστερής έσω μαστικής αρτηρίας στον πρόσθιο κατιόντα με μίνι τομή αριστερά, χωρίς την ανάγκη στερνοτομής.

Ενδοσκοπική βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς βαλβίδας

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις έχουν το προτέρημα ότι δεν πραγματοποιούνται με τη συμβατική μέθοδο (μέση στερνοτομή), αλλά με μικρές τομές στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα με τη χρήση κάμερας ή ρομποτικού συστήματος και ειδικών εργαλείων.

Έτσι, στην ομάδα μας, μπορούμε να ‘παντρέψουμε’ το απόλυτα επιτυχές αποτέλεσμα επισκευής καρδιακών βαλβίδων που έχουμε επιδείξει τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία μας στις επεμβάσεις αυτές (που μας τοποθετεί ανάμεσα στα centers of excellence), με ακόμα μικρότερες τομές, αποφυγή στερνοτομής, λιγότερο πόνο, ταχύτερη κινητοποίηση και ανάρρωση και καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Στις εικόνες και το βίντεο παραθέτουμε πρόσφατο περιστατικό σύμπλοκης βαλβιδοπλαστικής μιτροειδούς που πραγματοποιήθηκε ενδοσκοπικά μαζί με κρυο-κατάλυση με μπαλόνι σε ασθενή που έπασχε από σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς και κολπική μαρμαρυγή.

6995888777