9ο συμπόσιο Ομάδων Εργασίας Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή το 9ο Συμπόσιο ομάδων εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων στο Ηράκλειο. Εκεί μιλήσαμε για τις σύγχρονες εφαρμογές της ρομποτικής καρδιοχειρουργικής.

31o Πανευρωπαικό καρδιοχειρουργικό Συνέδριο

Ετοιμαζόμαστε για το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό καρδιοχειρουργικό συνέδριο, το EACTS 2017 στη Βιέννη. Είναι ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση για συμμετοχή στο προεδρείο ως μέλος του panel σε δύο συνεδρίες που αφορούν τη χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας. Παράλληλα, συμμετέχουμε με 2 εργασίες που αφορούν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Eξελίξεις της καρδιοχειρουργικής που είναι διαθέσιμες από σήμερα

Στην εκπομπή “Τώρα…ό,τι συμβαίνει” με τη Φαίη Μαυραγάνη συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις τις καρδιοχειρουργικής που είναι διαθέσιμες από σήμερα!

Νεότερα δεδομένα στην καρδιοχειρουργική με ταχύτερη αποθεραπεία του ασθενούς: Ο Απόστολος Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ειδικός Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μιλά στο E Tv για τη σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου, καθώς και για την εξέλιξη & τα πλεονεκτήματα των καρδιοχειρουργικών τεχνικών τα τελευταία χρόνια.

Aντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας λόγω στένωσης ή ανεπάρκειας

Choose your medicine.

Όταν απαιτείται αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας λόγω στένωσης ή ανεπάρκειας, οι επιλογές είναι πολλές και είμαστε σε θέση να τις προσφέρουμε όλες. Έτσι διαλέγουμε την καταλληλότερη κατά περίπτωση, πάντα σε συνεργασία με τους καρδιολόγους και σεβόμενοι τις επιθυμίες του ασθενούς, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη.

Kοινή καρδιο – και αγγειοχειρουργική επέμβαση σε ασθενή με στένωση ισθμού της αορτής

Οι συνεργασίες είναι η ραχοκοκκαλιά της εξέλιξης στην Ιατρική.

Δύο ομαδές, μια αγγειοχειρουργική και μια καρδιοχειρουργική, με τη συμβολή κάρδιοαναισθησιολόγου, καρδιολόγου και όλου του νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού έδωσε την πιο σύγχρονη λύση σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα: Σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, ανεύρυσμα ανιούσης αορτής και επαναστένωση ισθμού αορτής σε ήδη χειρουργημένο στο παρελθόν ασθενή.

100% επιτυχία στις βαλβιδοπλαστικές μιτροειδούς βαλβίδας και για το 2020!

Μετά τη βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς βαλβίδας, κρατάμε τη φυσική μας βαλβίδα επισκευασμένη, αντί να την αλλάζουμε με μια προσθετική.

Τα οφέλη της βαλβιδοπλαστικής αντί για την αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας είναι τόσα πολλά που πλέον η αντικατάσταση θεωρείται ακρωτηριαστική επέμβαση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι δεν απαιτούνται αντιπηκτικά, ο κίνδυνος θρομβώσεων, αιμορραγιών και ενδοκαρδίτιδας είναι ελάχιστος ως μηδενικός και η καρδιά έχει μια πιο φυσιολογική λειτουργία χωρίς την παρουσία μιας ξένης βαλβίδας στο εσωτερικό της.

Ρομποτικό Υβριδικό Μπαϊ Πας

Κατά τη φετινή χρονιά έγιναν πολλά αξιόλογα περιστατικά που μας έβαλαν στην αιχμή του δώρατος της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. Ένα από αυτά ήταν η υβριδική επέμβαση bypass.

Ο ασθενής είχε ανάγκη για επαναιμάτωση σε 2 αγγεία της καρδιάς. Αντί για ένα συμβατικό διπλό ‘μπαιπάς’, πραγματοποιήθηκε ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση bypass της αριστερής έσω μαστικής αρτηρίας στον πρόσθιο κατιόντα με μίνι τομή αριστερά, χωρίς την ανάγκη στερνοτομής.

Ενδοσκοπική βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς βαλβίδας

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις έχουν το προτέρημα ότι δεν πραγματοποιούνται με τη συμβατική μέθοδο (μέση στερνοτομή), αλλά με μικρές τομές στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα με τη χρήση κάμερας ή ρομποτικού συστήματος και ειδικών εργαλείων.

Έτσι, στην ομάδα μας, μπορούμε να ‘παντρέψουμε’ το απόλυτα επιτυχές αποτέλεσμα επισκευής καρδιακών βαλβίδων που έχουμε επιδείξει τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία μας στις επεμβάσεις αυτές (που μας τοποθετεί ανάμεσα στα centers of excellence), με ακόμα μικρότερες τομές, αποφυγή στερνοτομής, λιγότερο πόνο, ταχύτερη κινητοποίηση και ανάρρωση και καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Στις εικόνες και το βίντεο παραθέτουμε πρόσφατο περιστατικό σύμπλοκης βαλβιδοπλαστικής μιτροειδούς που πραγματοποιήθηκε ενδοσκοπικά μαζί με κρυο-κατάλυση με μπαλόνι σε ασθενή που έπασχε από σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς και κολπική μαρμαρυγή.

Ενδοκαρδίτιδα μιτροειδούς βαλβίδας

Η ενδοκαρδίτιδα είναι λοίμωξη στην καρδιά από κάποιο μικρόβιο. Συνήθως προσβάλλει τις καρδιακές βαλβίδες, συχνά καταστρέφοντάς τις. Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν πυρετό και ξαφνική δύσπονοια.

Πρόσφατα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο περιστατικό ασθενούς 52 ετών με ενδοκαρδίτιδα που είχε προσβάλλει τη μιτροειδή βαλβίδα. Αυτή είχε υποστεί βλάβες που προκαλούσαν σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια. Το στοίχημα ήταν να καταφέρουμε να επισκευάσουμε τη βαλβίδα αυτή.

6995888777