ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΟΡΤΗΣ


ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ ΑΟΡΤΗΣ - ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
Η Αορτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Ξεκινάει από την αορτική βαλβίδα και διακλαδίζεται αρδεύοντας με αίμα όλα τα όργανα του σώματος μας.

Η αορτή παρουσιάζει συνηθέστερα 2 διαφορετικές διαταραχές: Τα ανευρύσματα και τους διαχωρισμούς.

Κατά τα ανευρύσματα, τα τοιχώματα της αορτής γίνονται πιο λεπτά και διατείνονται όπως περίπου ένα μπαλόνι που φουσκώνει. Συνηθέστερα δεν προκαλούν συμπτώματα, οπότε βρίσκονται τυχαία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμπιέζουν διπλανά όργανα και να προκαλούνται συμπτώματα δευτερογενώς. Τα ανευρύσματα μπορεί να ραγούν (σπάσουν) ή να προκαλέσουν διαχωρισμό των τοιχωμάτων της αορτής. Αιτίες εμφάνισης ανευρυσμάτων είναι πολλές όπως η υπέρταση, η ηλικία, νόσοι του συνδετικού ιστού, η αθηρωμάτωση των αγγείων κλπ.

Ο διαχωρισμός της αορτής, ανάλογα με την εντόπισή του, μπορεί να χρειάζεται επείγουσα διόρθωση. Κατά το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής τα στρώματα από τα οποία αποτελείται το τοίχωμα της αορτής διαχωρίζονται από το αίμα που παρεισφρύει ανάμεσά τους. Κι εδώ υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης καθώς και ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής και εγκεφαλικής ισχαιμίας, ισχαιμίας περιφερικών οργάνων κλπ.

Η διάγνωση των διαταραχών αυτών γίνεται με αξονική τομογραφία και υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) καρδιάς.

Αντιμετώπιση: συντριπτική πλειοψηφία τους, οι παθήσεις της αορτής αντιμετωπίζονται χειρουργικά με αντικατάσταση του τμήματος της αορτής που πάσχει. Περισσότερες πληροφορίες εδω.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Τα ανευρύσματα της αορτής αντιμετωπίζονται χειρουργικά με αντικατάσταση των τμημάτων που πάσχουν από ειδικά μοσχεύματα, συνθετικά ή μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν απαιτείται κατά τη διάρκεια των παρακάτω επεμβάσεων, χρησιμοποιούμε όλες τις νεότερες τεχνικές άρδευσης ζωτικών οργάνων και παρακολούθησης του ασθενούς.

Επεμβάσεις αορτικής ρίζας με διατήρηση της βαλβίδας (David / Yacoub)

Στις συμβατικές επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής ρίζας, η αορτική βαλβίδα συνήθως αντικαθίσταται με μια προσθετική. Ειδικά στα νεότερα άτομα, όμως, έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση της φυσικής μας αορτικής βαλβίδας. Η ομάδα μας είναι σε θέση να προσφέρει επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής ρίζας με διατήρηση της φυσικής βαλβίδας (valve sparring).

Πλεονεκτήματα:

  • Αποφυγή χρήσης προσθετικής βαλβίδας
  • Αποφυγή αντιπηκτικών
  • Διατήρηση φυσικής βαλβίδας που δεν φθείρεται όπως οι βιολογικές
  • Μεγαλύτερη προστασία από ενδοκαρδίτιδες, θρομβοεμβολές
Επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής ρίζας τόσο με βιολογική όσο και με μηχανική (μεταλλική) βαλβίδα

Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του ασθενούς, μπορούμε να προσφέρουμε αντικαταστάσεις αορτικής ρίζας με βαλβιδοφόρα μοσχεύματα που φέρουν τόσο βιολογικές όσο και μηχανικές βαλβίδες.

Βιολογική ή μηχανική (‘μεταλλική’) προσθετική βαλβίδα;

Οι μηχανικές βαλβίδες είναι φτιαγμένες από ειδικά κράματα. Είναι σχεδιασμένες να μην αλλοιώνονται με το χρόνο. Απαιτούν όμως τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων εφ’όρου ζωής. Επομένως υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος αιμορραγιών συγκριτικά με τις βιολογικές βαλβίδες.

Οι βιολογικές βαλβίδες είναι φτιαγμένες από ειδικά επεξεργασμένο ιστό βοδιού ή χοίρου. Δεν προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό και έχουν μειωμένο κίνδυνο αιμορραγιών αφού δεν χρειάζεται μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή. Μειονέκτημά τους είναι το γεγονός ότι αλλοιώνονται μετά από 15-20 έτη οπότε και μπορεί να χρειαστούν αλλαγή.

Υβριδικές επεμβάσεις αορτικού τόξου / κατιούσας αορτής

Χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα υλικά και τεχνικές, μπορούμε να επιτύχουμε αντικαταστάσεις αορτικού τόξου και κατιούσας αορτής με υβριδικές μεθόδους και χρήση μοσχευμάτων και stent τελευταίας τεχνολογίας.

Διαχωρισμοί αορτής

Μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για την αντιμετώπιση αυτής της θανατηφόρας πάθησης με τις νεότερες τεχνικές εγκεφαλικής άρδευσης και παρακολούθησης του ασθενούς

Ιατρικο Κεντρο Αμαρουσιου

Κηφισιάς 56 και Δελφών Μαρούσι ΤΚ 15125, Κτήριο Βωβός, 3ος όροφος γραφείο 311

Ιατρικο Διαβαλκανικο Θεσσαλονικης

Ασκληπίου 10 Θεσσαλονίκη ΤΚ55535, 1ος όροφος

Πληροφοριες - ραντεβου

6995888777
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SOCIAL

© 2016 - 2019 Ρουμπελάκης Απόστολος | All Rights Reserved. | Πολιτική Απορρήτου
Κατασκευή Ιστοσελίδας - Φιλοξενία Ιστοσελίδας Dazzlink.