Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την ανάρρωση των ασθενών.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι καρδιακές παθήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόληψη και φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται κάποιου είδους παρέμβαση, που συχνά είναι η καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση. Η κλασική τομή της καρδιοχειρουργικής, η μέση στερνοτομή, αν και χρησιμοποιείται ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά τραυματική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση και στην ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα.

 

Εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Σήμερα ο σύγχρονος καρδιοχειρουργός και επεμβατικός καρδιολόγος έχει στη διάθεσή του τρισδιάστατα ενδοσκόπια, ρομποτικά συστήματα, εξειδικευμένα εργαλεία, διακαθετηριακές προσπελάσεις και σύγχρονες υβριδικές αίθουσες. Η χρήση αυτών των εργαλείων αποσκοπεί στην εξατομικευμένη προσέγγιση των καρδιακών παθήσεων με σκοπό το άριστο αποτέλεσμα, τη μεγαλύτερη ασφάλεια, τις λιγότερες επιπλοκές, τον ελάχιστο πόνο, τη μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και τη γρηγορότερη επάνοδο στη δραστηριότητα και στη φυσιολογική ζωή.

 

Σύγχρονες τεχνικές

Έτσι, οι επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω μικρής τομής 6-7 εκ. ή τελείως διαδερμικά για ασθενείς γηραιότερους ή υψηλού κινδύνου (επέμβαση tavi). Οι επιδιορθώσεις μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας γίνονται ως επί το πλείστον ενδοσκοπικά, με μικρή τομή 5-6 εκ. στο δεξί πλάγιο θωρακικό τοίχωμα και χρήση κάμερας ή ρομποτικών συστημάτων. Τα ανευρύσματα της ανιούσας θωρακικής αορτής μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν με μίνι μέση τομή. Οι επεμβάσεις αφαίρεσης ενδοκαρδιακών όγκων ή μεσοκολπικών επικοινωνιών πραγματοποιούνται ενδοσκοπικά με μικρή τομή 5-6 εκ. στο δεξί πλάγιο θωρακικό τοίχωμα. Τέλος, οι επεμβάσεις στα στεφανιαία αγγεία (γνωστές και ως επεμβάσεις bypass) μπορούν να αντιμετωπιστούν με μικρή τομή 6-7 εκ. στο αριστερό πλάγιο θωρακικό τοίχωμα με χρήση ειδικών εργαλείων, ενδοσκοπίων ή ρομποτικών συστημάτων. Παράλληλα, οι σύγχρονες υβριδικές χειρουργικές αίθουσες βοηθούν στην απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ καρδιοχειρουργών, καρδιολόγων και αγγειοχειρουργών κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πληρέστερη αντιμετώπιση ακόμα και των πιο περιπεπλεγμένων περιστατικών με όσο το δυνατό μικρότερο τραύμα και καταπόνηση του ασθενούς.

Ολιστική προσέγγιση

Η παραπάνω μοντέρνα προσέγγιση στις επεμβάσεις καρδιακών παθήσεων απαιτεί εξειδίκευση, ολιστική προσέγγιση του καρδιακού προβλήματος, συνεχή ενημέρωση για όλες τις νεότερες εξελίξεις, όλα τα σύγχρονα μέσα και, φυσικά, άριστο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό σε επίπεδο νοσοκομείου. Μετά από πολυετή εργασία στο εξωτερικό και εξειδίκευση σε κέντρα ενδοσκοπικής και ρομποτικής καρδιοχειρουργικής ανέλαβα διευθυντής της Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου οργάνωσα και ξεκίνησα το πρόγραμμα ενδοσκοπικής και ρομποτικής καρδιοχειρουργικής. Η επιτυχία του προγράμματος ήταν τέτοια που την τελευταία τριετία πραγματοποιούνται κατά πλειοψηφία επεμβάσεις βαλβίδων αορτής, μιτροειδούς και τριγλώχινας, καθώς και αντιμετώπιση καρδιακών όγκων και μεσοκολπικών επικοινωνιών με ενδοσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Σκοπός μας είναι να επεκταθεί η χρήση των τεχνικών αυτών και στην πλειοψηφία των επεμβάσεων bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη). Έτσι, θέλω να παραμείνω πιστός στο όραμά μου, που είναι να προσφέρω τις νεότερες, ασφαλέστερες, πιο ανώδυνες και με άριστα αποτελέσματα καρδιοχειρουργικές προσεγγίσεις στους ασθενείς μου.

6995888777